Het uitzetten van een locatie door middel van coördinaten.
In Nederland zijn twee veelgebruikte coördinaten systemen. Dat is het systeem van de RijksDriehoeksmeting (ook wel RD coördinaten) en het wereldwijde gebruikte systeem gebaseerd op de Lengte en Breedtegraad (WGS 84).
Bij het ontwikkelen van een project wordt veel informatie in kaarten uitgedrukt. Zo wordt bijvoorbeeld gebruikt gemaakt van een kadastrale kaart die het eigendom aangeeft, een planverbeelding die de bestemmingen weergeeft, een kaart gebaseerd op de Basis Administratie Gebouwen (BAG) of een tekening van de kabels en leidingen (KLIC).
Op kantoor zijn deze tekeningen vaak duidelijk maar op een bouwlocatie niet. Waar bevindt zich bijvoorbeeld een kadastrale grens op een nieuw bedrijventerrein? Wat zijn de exacte hoekpunten waarbinnen een gebouw of een weg moet worden aangelegd? Waar ligt die kabel in het veld? Het overzetten van kaartmateriaal naar veldmarkeringen zoals piketpaaltjes kan het beste gebeuren met een inmeting ter plaatse op basis van coördinaten.
Het kan ook omgekeerd. Indien er bijvoorbeeld een waterberging ligt welke te zien is op een luchtfoto, wat is dan de exacte belijning op een kaart? Door de waterberging eerst in te meten op locatie is hij exact in te tekenen op een kaart. Dit is nauwkeuriger dan het trekken van en contour op basis van een luchtfoto.
Het door ons gemaakt kaartmateriaal kan voorzien worden van coördinaten ten behoeve van een inmeting te plaatse. Dit kan zowel in RD coördinaten als in lengte en breedtegraad. Met behulp van een GPS meetstok zijn de kaartcoördinaten te vertalen naar de locatie of kunnen elementen van de locatie weer ingetekend worden op de kaart.