Historie van Zaeck & Co Corporate Real Estate Service B.V.
Van Zaeck & Co is opgericht in 2001 en was altijd gevestigd aan de Van Zaeck straat in Den Haag. De onderneming draagt dus niet de naam van een oprichter maar van het eerste vestigingsadres. Zoals de naam al aangeeft is het bedrijf gespecialiseerd in vastgoed wat gebruikt wordt door ondernemingen. De aard van de werkzaamheden van het bedrijf is altijd hetzelfde gebleven. De markt waarin het opereert en de regelgeving rondom vastgoed zijn echter sterk veranderd sinds de oprichting.
Veranderende markt
De veranderende markt heeft als eerste invloed op de klanten van Van Zaeck. Zo heeft Van Zaeck The Greenery begeleid bij het herontwikkelen en afstoten van haar onroerend goed. De als gevolg van een fusie van regionale groenteveilingen ontstane vastgoedportefeuille was gezien de verandering van de afzetorganisatie voor groente en fruit niet meer passend. In de loop van meerdere jaren zijn de voormalige veilinglocaties klaargemaakt voor de verkoop en uiteindelijk verkocht. Omdat veel veilinglocaties een beperkende bestemming hadden zijn een deel van de bestemmingsplannen van de veilinglocaties herzien. Ook de strategische grondposities ten behoeve van handelsbedrijven rondom de veilinglocaties zijn ten behoeve van nieuwbouwontwikkelingen verkocht.
Van Zaeck & Co houdt zich daarnaast bezig met Greenfielding. Ten behoeve van onder andere de Gamma en Karwei bouwmarkten zijn nieuwe vestigingslocaties gezocht in Nederland. Vanwege de snel groeiende Doe het Zelf markt maakte deze sector een grote expansie mee wat leidde tot het openen van veel nieuwe vestigingen. Nu zijn er niet veel bestemmingsplannen waar het mogelijk was direct een bouwmarkt te vestigen. De realisatie van nieuwe vestigingen gingen daarom altijd gepaard met bestemmingsplan aanpassingen soms in combinatie met de herontwikkeling (vaak naar woningbouw) van oude bouwmarkt vestigingslocaties.
De veranderde markt heeft ook invloed op de Nederlandse industrie. Veel productie is overgebracht naar lage lonen landen. Milieuregels worden ieder jaar aangescherpt en (externe) veiligheid werd een steeds belangrijker onderwerp. Deze veranderingen in de regelgeving maken dat naast de ondernemingen ook de vastgoedportefeuilles van ondernemingen veranderen. Zo besloot Koninklijke Verkade uiteindelijk haar chocolade productie (hartje Zaandam) uit te besteden aan een ander bedrijf en werden de fabrieken van de Koninklijke Nederlandse Springstof Fabrieken vanwege de ingevoerde veiligheidscontouren gesloten. De als gevolg van de gestaakte productie vrijgekomen locaties zijn uiteindelijk als herontwikkelingslocatie verkocht of herontwikkelt tot kantorenpark of woongebied.
Ook binnenstedelijke havengebieden kennen sterke veranderingen. De gemeente Rotterdam heeft bijvoorbeeld grootte plannen met de Fruithaven. Door de steeds verder oprukkende stad worden de oude haventerreinen vlakbij de stad omgevormd tot woongebieden. Dit proces is begonnen bij de Kop van Zuid opgevolgd door Katendrecht en de Mullerpier en nu is de Fruithaven aan de beurt. De in deze gebieden gevestigde bedrijven zijn uiteindelijk gesloten en of vertrokken naar andere locaties. Van Zaeck heeft een aantal havengebonden bedrijven geadviseerd bij de uiteindelijke bedrijfsverplaatsing naar andere havengebieden.
Ook bij minder ingrijpende marktveranderingen is Van Zaeck actief. Veel ondernemingen veranderen continue productieprocessen wat weer leidt tot andere gebouwen. Sloop, nieuwbouw of bedrijfsuitbreidingen zijn het gevolg. Deze veranderingen leiden tot nieuwe milieutoestemmingen, bestemmingsplan aanpassingen en nieuwbouw van bedrijfsgebouwen. Dus ook bij minder ingrijpende bedrijfsveranderingen adviseert Van Zaeck.
Toekomst
De in Nederland alsmaar toenemende bevolking maakt dat er een continue hoge vraag is naar woningen en appartementen. De herontwikkeling van voormalige (binnenstedelijke) industriele locaties naar woningbouw zal ook in de komende jaren blijven doorgaan. Uit het vorengaande blijkt dat Ruimte, Milieu en Vastgoed eigenlijk nooit los van elkaar gezien kunnen worden. De sluiting van bedrijven vanwege milieu of gevaarcontouren leidt uiteindelijk tot de ontwikkeling van nieuwe woningen en kantoren. De bedrijfsverplaatsingen leiden tot vraag naar nieuwe bedrijfsterreinen om te kunnen bouwen. Omdat in Nederland bijna iedere m2 grond wordt gebruikt zijn omzettingen van bestemming en functieveranderingen altijd noodzakelijk.
Als gevolg van de steeds verder toenemende (milieu) wetgeving zal de trend dat grote (industriele) ondernemingen productie verplaatsen naar andere landen blijven toenemen. Veel producten worden tegenwoordig in China gemaakt in plaats van in Nederland of Europa. Nu is het ons inziens niet zo dat alle Nederlandse industrie zal verdwijnen. De voedingsmiddelen Industrie is bijvoorbeeld een positieve uitzondering hierop. Veel klanten van Van Zaeck zijn actief in de voedingsmiddelenindustrie, groente en fruit handel en transport.